RSS

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier
Yorkshire Terrier İngiliz kökenli bir ırktır. Diğer Terrier ler gibi oda gözü pek bir köpektir.

Fiziksel Özellikleri

Yorkshire Terrier ler diğer Terrier ırkları gibi küçük yapıya sahiptir. Bu küçük hayvan oldukça güzel ipeksi ve parlak bir tüy yapısına sahiptir. Tüyleri genellikler yere değecek kadar uzundur ve tamamen düz değildir dalgalıdır düz bir görünüme kavuşturmak için tüyler kat kat kesilir ve yere hafif değecek kadar kısaltılır. Tüyleri sırtının tam ortasından sağ ve sol tarafı bir yay şeklinde ayıracak şekilde uzar.
Burun ucundan kuyruğuna kadar sırt bölgesi çelik mavisidir bu renk gri ise ırkta bir bozulma vardır yani safkan bir köpek olmadığı anlamına gelir. Sırt bölgesinden yere doğru uzanan tüyler ten rengidir ve tüyün uç kısımları daha açık bir renk e sahiptir. Baş bölgesindeki tüyler ise altın rengindedir ve bu renkler kulaklar ve burun bölgesinde daha yoğun bir şekilde bulunur. Baş kısmındaki tüyler oldukça fazladır ve yemek yerken bu köpeklere sıkıntı çıkartır bu yüzden tüyler toplanarak baş tarafının üstünde küçük bir tokayla toplanmalıdır. Yorkshire Terrier küçük ve tamamen siyah bir buruna sahiptir. Bacakları düz bir yapıca sahiptir ve tüy rengi uç kısımlara gidildikçe bir kaç ton açılır. Tırnakları ise yuvarlak ve siyah renk e sahiptir. Kuyrukları doğal olarak çok tüylüdür ve koyu çelik mavisi olur ama isteğe göre bu tüyle kısaltılabilir ve genel görünüşü dengeleyecek şekilde kesilir. Yorkshire Terrier ler  daha güzel olmak için kuyruklarını vücudundan üst bir seviyede tutmaları gerekir bu yüzden küçüklükten itibaren bu yönde eğitim verilmelidir. Yorkshire Terrier ler standartlara göre 1.36 kg ile 3.17 kg arasında olmaları gerekmektedir. Eğer bu ağırlıkların arasında değilse genel sağlık problemleri yaşarlar örneğin ince kemik yapısına sahip olduğu için 3.5 kg geçerse kemiklerine çok yük bineceğinden dolayı eklem sıkıntıları baş gösterir. Yaşam süreleri yaklaşık 12 - 15 yıl arasıdır tabi ki de iyi bir bakım ve veteriner hekim kontrolünde bu süre uzayabilir.

Görev Aldığı Yerler

İlk olarak 1800 lü yıllarda İngiltere de Yorkshire bölgesinde madenciler tarafından tünelde bulunan fareleri yakalaması için geliştirilmiştir.Skye Terrier, Dandie Dinmont, Maltalı ve Siyah- Kahverengi oyuncak Terrier i bu cinsin oluşmasında yardımcı olmuştur ve daha sonra 1870 yılında bu köpeklerin standartları belirlenerek yarışmalarda sergilenmeye başlanmıştır.

Karakter Özellikleri

Göründüğü gibi bir köpek değildir diğer terrier ırkları gibi oda çok cesur ve gözü pektir. Çok cesur ve gözü pek olan bu köpekler kendilerinden kat kat büyük hayvanlar karşısında durmaktan çekinmez onlara havlar ve sizden uzak tutmaya çalışır. Yabancılardan pek hoşlanmaz onlara karşı mesafeli davranır kendine dokunmasına izin verse bile en ufak bir sinirlendirmede karşı tarafa zarar vermeye ve kendini korumaya çalışır fakat sahibine de bir o kadar düşkündür ailesine çok bağlıdır.
Ailesini sürekli yanında görmeyi ister yani sizden uzak kaldığında üzülür ve hırçınlaşır ama bu onun dışarıyı sevmediği anlamına gelmez dışarıya çıkıp sizinle dolaşmayı sever. Dışarıda kendisine yaklaşmaya çalışan diğer köpeklere karşı pek hoş davranmaz onları karşı saldırgan bir tavır takınır.
Boyutları küçük olduğu için apartmanda çok rahatlıkla bakılabilir çünkü ev onun için kocaman bir yaşam alanı gibi kalır ve hiç bir sıkıntı çıkartmaz.
Tabi anlattıklarım Yorkshire Terrier in eğitim almadan kendi halinde yetişmesi sonucunda çıkan özellikleriydi siz ona iyi eğitim verirseniz o hırçınlığının tam aksine sakin bir köpek olacaktır sosyal bir köpek olmaktan asla çekinmeyecektir diğer canlılarla iyi bir şekilde anlaşacaktır.

Bakımı Ve Beslenmesi

Yorkshire Terrier küçük bir köpek olmasına rağmen 12 ile 15 yıl arası ömre sahiptir. Köpekler için oldukça uzun bir süre olarak kabul edilebilir. Bu süre sağlam genlere sahip anne ve babaların yavrularında ise daha uzun olabilir yada  rutin olarak  veteriner hekim kontrolünde daha da uzayabilir.
Bu köpeklerin insan saçı gibi hassas tüyleri vardır. Günlük veya iki günde bir taranmaları gerekir. Onları günlük olarak taramanız ona daha yakın olduğunuzu hissettirecek ve onunla iyi bir bağ kurmanızı sağlayacaktır. Tüylerinin temiz tutulması için haftada bir de banyo yaptırılması gerekir ve ayrıca tüyleri çok uzayınca kat kat kesilip düz durması sağlanmalıdır.
Önceden belirttiğimiz gibi baş tüyleri oldukça fazladır ve yemek yerken mamaya bulaşır ve kötü bir görünüm oluşturur bu yüzden tüyler sağ ve sol taraftan eşit derecede toplanıp başın üst tarafında küçük bir toka yardımıyla bağlanmalıdır.
Yorkshire Terrier lerin tırnakları yuvarlaktır ve hızlı uzar uzayan bu tırnaklar aşırı büyürse patilerde yarılma veya çatlama oluşturacağı için çok uzamadan önce düzenli bir şekilde kısaltılmalıdır. Ayrıca bu köpeklerin kulakları da çok hassastır haftada bir banyodan sonra ıslak bir bez yardımı ile için elinizi sokmadan yüzeysel olarak temizlemeniz ve kulak içini dolduran tüyleri dikkatli bir şekilde kesmeniz gerekir.
Bu köpeklerde dişler küçük inci tanesi gibi dizilmiştir ve beyazdır kolaylıkla diş kaybı yaşayabilirler bu yüzden çürüklerden uzak tutmak için dişleri düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır.
Yorkshire Terrier ler her ne kadar enerjik köpekler gibi görünse de bacaklarının kısa olmasından dolayı uzun yol yürümeye dayanamazlar çünkü sizin bir adımınız onun dört adımına denk gelir. Yani onunla spor a başladığınızda yarı yolda yorulur ve onu eve kucağınızda getirmeniz gerekir. Anlayacağınız üzere bu köpeklere çok spor yaptırmaya gerek yoktur onunla sadece ufak oyunlar oynamanız onun için yetecektir.

Eğitilmesi

Ünlü köpek psikologu Stanley COREN ın 200 çiftlik düzeyinde yaptığı araştırmada 133 köpek ırkının eğitilebilirlik düzeyi hakkında bir rapor hazırlamıştır ve bu rapordaki sıralamada Yorkshire Terrier 27. sırada yer almıştır bu oldukça iyi bir sıra demektir. Bu araştırma bize köpeğimize bir komutu 15 - 20 kere söylediğimizde kavrayabildiği ve buna %70 gibi yüksek bir derecede itaat ettiğini gösterir.
Tabi ki de eğitimi etkileyen faktörler vardır bunlardan biri ses düzeyinizdir. Eğer emir verici bir komut veriyorsanız ses seviyeniz konuşma seviyesinin biraz üstünde olmalıdır ama çok yüksek sesle de komut verilmemelidir bu onu korkutur ve değişik tavırlar takınmasını tetikler. Bir diğer faktör ise duygu düzeyinizdir köpekler sizin nasıl bir ruh halinde olduğunuzu anlayabilir. Sizin kızdığınız bir şeyi anlayıp bu komutunuza daha itaatkar davranabilir.
Yorkshire Terrier ler 5. haftaya kadar ancak kendilerini toparlar ve dünyayı keşfetmeye başlarlar ve sonraki 3 hafta çok önemlidir neyi neden yapacaklarını annelerinden ve kardeşlerinden öğrenirler. Toplam 8 haftanın sonunda bu köpekler sahip edinilmeye uygun hale gelirler ve 12. 13. haftaya kadar eğitimleri sürer bu süre boyunca edineceği bilgiler onun tüm yaşamı boyunca göstereceği davranışları belirler 8- 13 haftalar arası ona neyi neden yapacağını basit bir şekilde öğretmeniz gerekir ve bunu öğrenene kadar tekrar tekrar yapmanız gerekir, eğitim sürecinde sabırlı ve güler yüzlü olmanız işinizi daha kolaylaştıracaktır.

Hastalıkları

Yorkshire Terrier ler ırksal olarak bazı hastalıklara yatkındır bu hastalıkların erken teşhisi önemlidir düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olmalıdırlar bu şekilde hastalıklar daha başlamadan bitmiş olacaktır. 
Şeker hastalığı bu hastalıkların başında gelmektedir  bu yüzden alacağınız yavrunun anne ve babasında bu hastalığın olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir eğer varsa da veteriner hekim tarafından rutin olarak şeker testi yapılmalıdır. 
Bu köpeklerde gözler ve dişler oldukça hassastır dişler üzerinde duracak olursak dişlerinin çürüme ihtimali çok yüksektir ve düzenli olarak fırçalanmalıdır. Eğer bir çürük oluştuysa veteriner hekim tarafından bu diş hemen alınmalıdır çünkü diğer dişlere atlamaması gerekir. 
Diğer bir önemli hastalığı ise kalça ve eklem çıkıkları dır özellikle 8. aya kadar dikkat edilmeli ve kontrolleri veteriner hekim tarafından yapılmalıdır bu şekilde ileride ameliyata gerek kalmadan ilaç ve destek tedavisi ile bu sorunlar rahatlıkla halledilebilir. 

Doğum güçlüğü

Yorkshire Terrier lerde doğum güçlüğünü bir hastalık olarak sınıflandırmasakta bu küçük ırklar için önemli bir olaydır. İlk kızgınlık döneminde hemen hamile kalabilirler fakat bazıları kendilerini hazır hissetmedikleri için ilişkiye girmekten kaçınırlar. Bu köpekler hamile kalsa bile çok büyük bir sorumluluğu yanında getirir yardım almadan doğum yapmaları çok güçtür ve bu küçük köpekler için sezaryende çok zor bir ameliyattır çoğu zaman sezaryenden sonra süt gelemez ve yavrular sizin tarafınızdan beslenmeye ihtiyaç duyar. Hamilelik dönemi ve doğum sorusuz atlatılsa bile 90 ile 100 gr arası doğan bu yavrulara bakmak oldukça güçtür ortamları çok iyi olmalıdır ve her zaman anneye çok yakın olmalıdırlar. Doğacak yavruları hiç bir zaman bir finansal kaynak olarak görmemek gerekir bu size çok büyük zararlar verebilir. Ama her ne olursa olsun bu köpeklerin hayat süreleri boyunca bir kere hamile kalmalarını tavsiye ediyoruz çünkü bu köpeklerin daha uzun yaşamalarını sağlayacak bir olaydır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Arka sag bacaginin yanindaki memede k8st gibi bu buyme var veteriner bisey olmaz dedi fakat benim icim rahat degil amelyat gerekirmi acaba ve hic dogurmadi

Arzu YILDIRIM dedi ki...

Biricik yorkie kızım Petek
Sen bana hayatımın en güzel 15 yılını yaşattın
Seni kalbimden doğurmuştum annecim
Ve hayat boyu benim biricik kızım olarak kalacaksın kalbimde
Kanser seni benden aldığı günden beri eksiğim yarım yamalağım
Ve yerine asla başkasını koymadım
Koymayacağım
Her gök yüklediğinde korkmamak için kabrinin başında seninle konuşmaya devam edeceğim
Son nefesime dek seni çok seveceğim annem

Acil Veteriner dedi ki...

çok güzel, teşekkür ederim.

https://ranteveteriner.com.tr

Unknown dedi ki...

abla ağlattın ya başın sağolsun allah guc versin

Unknown dedi ki...

Ah ya basiniz sagolsun yorumu yazdiginiz süre de gecmis ama sormadan edemedim ayni cins yasi ilerleyen bi kızım var cunku. Ne kanseri oldu da melek oldu bebeginiz😔🙏🏻

Yorum Gönder