RSS

Labrador Retriever

Labrador Retriever
Labrador Retriever, retriever ailesinden olan bir köpek cinsidir.Golden Retriever ile yüksek derecede benzerlik gösterirler.

Fiziksel Özellikleri


Labrador Retriever lar sağlam yapılı köpeklerdir ve erkekleri dişilerine göre biraz daha büyüktür.Erkeklerin omuzlarının yerden yüksekliği 57cm-62cm arası, kiloları ise 27 kg - 34 kg arasıdır.Dişilerin omuzlarının yerden yüksekliği ise 55 cm - 60 cm arası, kiloları 25 kg - 32 kg arasındadır.
Yani anlayacağınız üzere dişi ve erkekler arasında pek bir büyüklük farkı yoktur yani fiziksel özelliklerine bakılarak uzaktan cinsiyet ayırımı yapmak imkansıza yakındır. Üç farklı renge sahiptir bunlar siyah, sarı veya koyu kahverengidir. Tüyleri ise orta veya kısa uzunlukta olabilir. Kuyrukları orta uzunluktadır ve ucu sivri bir yapıya sahiptir.Tüyleri iki katlı, yağlı ve su geçirmezdir. Tüylerinin yapısına bağlı olarak çok iyi yüzücülerdir sizinle denizde uzun mesafe yüzerler ve yorulmazlar ayrıcada tüylerinden dolayı vücuduna su pek gelmediğinden soğuk sularda da rahatlıkla yüzebilirler.Ömürleri ortalama olarak 12 - 13 yıl arasındadır bakıma göre bu süre değişkenlik gösterir.

Görev Aldığı Yerler


Labrador Retriever ların yaptıkları işlere baktığımızda ilk zamanlar Kanada da balıkçılarla birlikte ağ çekmeye yardım ediyorlardı daha sonra bu köpeklerin İngiltere ye getirilmesi üzerine avcılık yeteneği de keşfedildi ve avda vurulan kuşların getirilmesinde yardımcı olarak kullanılmaya başlandı.Günümüzde ise daha farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır.Sahiplerine sadık olduklarından görme engellilere kılavuzluk yaparlar. Çok iyi hafızaya sahip olduklarından dolayı insanları gördüklerinde onları hafızasına kaydeder ve unutmaz bu sayede çok iyi bekçi köpeği olabilir gelen kişinin yabancı mı tanıdık mı olduğunu bilirler bunun sonucunda insanları gerektiğinde uyarırlar. Burada unutmayalım ki Labrador Retriever sizi korumaz sadece size haber verir saldırgan bir yapısı olmadığı için nasıl savunma yapacağını da bilmez ama size gelen bir nesne karşısında kendini siper edecek kadar da sadık bir köpektir.İyi koku aldıklarından ve esrar, eroin gibi uyuşturucu maddelerin kokularını hafızalarında tutabildiklerinden dolayı emniyet güçlerinde narkotik köpeği olarak görev alırlar.

Karakter Özellikleri


Labrador Retriever lar akıllı, sevecen ve sabırlı köpeklerdir. Zekası yönünden diğer köpeklerden daha iyi bir konuma sahip olduğundan eğitim konusunda çok iyidirler çok kısa sürede tuvalet eğitimi alırlar bunun yanında sizin gösterdiğiniz davranışları anlarlar ve size daha uyumlu halde olmak için sürekli kendi hareketlerini değiştirmeye çalışırlar. Yaptıkları davranışları insan etiğinde değerlendirmeye başlayıp yaptığı kötü şeylerden dolayı pişmanlık ve suçluluk duygusu duyarlar. Siz yaptığı kötü bir davranış sonucu ona kızarsanız o bunu anlar ve sizin ona küstüğünüzü algılar. Kendini affettirmek için bir çok girişimde bulunur bu girişimlerden biride size sokulmaya çalışıp kendini affettirmeye çalışmasıdır veya size bir oyuncak getirerek sizi oyuna davet eder.
Labrador Retriever lar sevecen köpeklerdir bu özellikleri insanlara özellikle de çocuklara çok yakın olmasını sağlar sadece insanlar değil diğer canlılara karşıda sevecendir kedilere karşı kin duymazlar dışarıda gördükleri köpeklerle oyun oynamaya çalışırlar. Diğer hayvanlarla oyun oynamaya çalışması bazen sizin başınızı belaya sokabilir çünkü oyun oynamaya çalıştığı köpek bir pitbull olabilir ve bu tehlikeli köpekten uzak durması gerektiğini anlamaz, yanına gitmeye çalışır buda sizin ve onun  can güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu gibi davranışlar içine girdiğinde onu yiyecekle oyalamak en akıllıca davranışlardan biridir onun dikkatini başka bir yöne çekmeniz gerekir.
Daha önceden de Labrador Retriver ların sabırlı köpekler olduklarını söylemiştik. Canı bir şey ister ve siz ona hayır derseniz sizin vermenizi bekler. Tuvaletini sizin kızacağınızı bildiği için 12 saate kadar tutabilir sizin onu dışarı çıkartmanızı bekler.

Bakımı Ve Beslenmesi


Labrador Retrieverların genellikle bakımı  basit köpeklerdir .Sadık ve İtaatkar olan bu köpekle kısa sürede tuvalet eğitimine alışır ve sizi büyük bir dertten kurtarırlar.Süt emmeyi bırakmaları 4 - 6 hafta arasında değişir ve daha sonra kuru veya yaş mama ile devam edilir çok oburdurlar ne bulurlarsa yemeye çalışanları da vardır ama sizin uyarmanız ile bu davranışını bırakabilir.Küçük yaşlarda çok enerjik köpeklerdir ve sürekli hareket halindedirler bu enerjisini dışa vuracak yollar arar.Günlük olarak bir kaç kilometre spor yaptırmanız onun enerjisini birazda olsa alır fakat yinede o hâla çok hareketli olacaktır onunla sürekli  oyunlar oynamanız ve ilgisini dağıtmanız gerekmektedir yoksa kendi kafasına göre gidip bir şeylerle oynamaya başlar tabi ki de bu en sevdiğiniz elbise yada başka bir şeyde olabilir istemeden sizin eşyalarınıza zarar verebilir onun tek istediği oyun oynamaktır.Tüy dökümü genellikle sıcaklarla paralel bir şekilde ilerler yani yaz aylarında tüyleri biraz daha fazla dökülmeye  başlar. Sık sık banyo yaptırmanıza gerek yoktur hafta bir kez onun için yeterlidir evnizde havuz varsa Labrador Retrieverlar bu havuzu çok rahat bi şekilde kullanıp temizliklerini kendi kendilerine yapabilirler eğer havuzunuza girmesini istemiyorsanız gerekli önlemleri almanız gerekmektedir çünkü bu köpekler suyu oldukça severler.Haftada en az iki kere taranmaları gerekmektedir böylece etrafa saçılacak tüylerin çoğundan kurtulmuş olursunuz.İlk başlarda yavru iken çok hareketli ve canlı olan bu Labrador Retriever lar yaşlandıkça durgunlaşır. Yaşlılık dönemlerinde yemek yerler ve genellikle uyurlar giderek performansları düşer.Sadece sizle küçük ve yorucu olmayan oynamaya çalışırlar.

Hastalıkları

Bu köpekler sağlıklı bir ırktan gelmektedir kolay şekilde hasta olmazlar genetik olarak hastalıklarından biride kalça displazisidir bu hastalık kalça çıkığı anlamına gelmektedir.Alınacak köpeğin yavru döneminde veteriner hekim kontrolünde alınması gerekir çünkü bu hastalık küçük yaşta tespit edilebilir bir hastalıktır.Bu hastalık yavru iken görülmese bile ileride yapacağı sportif aktiviteler sonucunda ortaya çıkabilir.Bu yüzden köpeğinizi kaygan zeminde yürütmemeniz önerilir çünkü bu zemin kalça displazisini tetiklemektedir.Alınacak köpek veteriner hekim tarafından aile yada gen tablosu çıkarılmış bir köpek olursa daha sağlıklı olacaktır.Ayrıca Labrador Retrieverlar sağlıklı beslenmedikleri ve gerektiği kadar spor yapmadığı takdirde obezite, mast hücre tümörleri, retina bozuklukları başta olmak üzere çeşitli göz hastalıkları yer almaktadır.Bu köpeklerin sağlıklı olabilmeleri için bol spor yapmaları, sağlıklı beslenmeleri ve rutin veteriner hekim kontrollerinden geçmeleri gerekmektedir bunları yaptığınız takdirde genellikle bir sağlık problemi yaşamayacaktır.








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder